fbpx

TELEFONSKA PODRŠKA

+382 20 66 06 27

Koja vrsta guma je baš za vas!?

Izbor odgovarajućih guma za vaše vozilo je veoma važna odluka od koje zavisi vaša bezbednost i uživanje u vožnji. Postoji veliki broj faktora koji utiču na izbor i treba dobro razmisliti pre kupovine. Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći prilikom donošenja odluke o kupovini.

Kada zameniti gumu?

Po zakonima većine evropskih zemalja gume su istrošene kada preostali deo gazećeg sloja ima dubinu manju od 1,6mm. Da bi pomogli vozačima da uoče da su gume istrošene proizvođači unutar gazećeg sloja utiskuju indikator istrošenosti koji postaje vidljiv kada se šara istroši.

Iako je zakonski minimum u EU 1,6mm testovi pokazuju da je guma sa dubinom šare 3mm daleko sigurnija. Prema tome, zamenite gume kada dubina šare padne ispod 3mm!

Vodite računa o zakonskom minimumu jer možete platiti kaznu, a u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuće društvo može odbiti da plati štetu. Gubitak svojstava gume usled istrošenosti posebno je izražen na kiši i snegu. Sa istrošenim gumama na snegu ste u velikoj opasnosti.

Koliko guma vam treba?

Samo jedna guma?

Ako je šara na vašoj gumi malo istrošena, a pretrpela je takva oštećenja da ne može da se popravi, trebalo bi da je zamenite novom. Izaberite gumu istog proizvođača, istu šaru, dimenzije i brzinske indekse. Možda će to biti skuplje, ali nemojte na tome štedeti jer gume moraju biti iste.

Dve gume?

Ako su šare na dve gume malo istrošene, a vi treba da zamenite druge dve zato što su oštećene ili istrošene, zamenite ih sličnim gumama. Poželjno je da gume budu iste, ali nije pogrešno da ih zamenite gumama drugog proizvođača istog tipa i dimenzija.

Sve četiri gume?

Ako imate sreće da su vam se sve četiri gume jadnako istrošile zamenite sve četiri odjednom. Ako ste zadovoljni gumama koje ste koristili zamenite ih istim takvim novim gumama.

Comments are closed.