fbpx

TELEFONSKA PODRŠKA

+382 20 66 06 27

Prvi znaci da vašem autu treba veliki servis!

Svi delovi na samom automobilu imaju određeni unapred propisani vek trajanja koji gotovo po pravilu propisuju proizvođači. Nakon tog vremena, ili pređene kilometraže, potrebno je menjati te delove. Tako se mali servis automobila radi na svakih 10 do 15 hiljada kilometara i uključuje promenu ulja, filtara ulja i nekolicine bitnih delova na automobilu a jako je jedostavan pa ga je moguće i samostalno obaviti ukoliko imate osnovni alat i malo veštine.

Na drugoj strani, veliki servis je kao što i samo ime kaže jako ozbiljan poduhvat kome je bitno pristupiti ozbiljno, pa se ne preporučuje samostalan rad na njemu. Zato odvezite automobil kod majstora koji vam može pomoći u ovom slučaju. Cena velikog servisa može biti i do 5 puta viša od malog servisa, a sve to zbog cene delova koji se menjaju tom prilikom.

Šta je veliki servis automobila i kada se radi?

Svaki automobil ima preporučenu kilometražu ili vremenski period pri kojem je potrebno izvršiti veliki servis. Ono što je potrebno je da se ovaj interval poštuje, jer proizvođači sprovode veliki broj istraživanja kako bi ispitali izdržljivost tih delova. Uz sve to, na ovaj način obezbeđujete sigurnost vožnje svog automobila.

Veliki servis uključuje promenu nekoliko jako bitnih delova koji se najviše troše tokom svakodnevne vožnje automobila. Delovi za veliki servis koje je potrebno promeniti na odgovarajućoj kilometraži su:

  • Zupčasti kaiš
  • Roleri
  • Španer
  • Ostali delovi seta zupčenja
  • Vodena pumpa (ukoliko se nalazi u sistemu zupčenja)

Svaki od ovih delova ima jako bitnu ulogu u pokretanju automobila i prenosu pogona na same točkove. Kvar na nekom od ovih delova može proizvesti i ozbiljne probleme među kojima je i apsolutni kvar motora. Sve ovo govori o tome koliko je bitan veliki servis za životni vek i ispravnost automobila.

Kilometražu koja je preporučena za veliki servis možete pronaći u priručniku vozila, gde se nalaze svi neophodni podaci, ili možete otići u neki od ovlašćenih servisa i posavetovati se sa stručnim licima u vezi toga. Ova kilometraža može varirati od proizvođača do proizvođača kao i od motora do motora. Tako se interval za veliki servis proteže od 60.000 do 120.000 kilometara. Ukoliko ne prelazite veliki broj kilometara, onda je potrebno da obratite pažnju na starost automobila i da veliki servis radite na svakih 7 godina ili manje bez obzira na to što ste vozili manje kilometara od preporučenog.

Comments are closed.